MERCAT DE SANTA CATERINA

Mercat situat al barri de “Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera”, va ésser el primer mercat cobert de la ciutat. Va néixer el 1844, amb la intenció d’afavorir el subministrament de queviures els sectors populars de la ciutat. (*)

barcelona market-28.jpg
barcelona market-26.jpg
barcelona market-27.jpg

Durant la postguerra, als anys quaranta del segle passat, va ser el centre d’abastament de la població i de les ciutats veïnes; Sant Adrià de Besos, Santa Coloma de Gramenet, Badalona, el Masnou, Mataró... des d’on la gent s’hi desplaçava amb els tramvies que tenien inici i final al Carrer de Trafalgar i Ronda de Sant Pere. La història del Mercat, doncs, comença amb l’enderrocament del convent, l’any 1835 a causa de les revolucions d’aquella època. Els monjos de Santa Caterina tenien un pou al claustre, (ara desaparegut) L’aigua d’aquell pou es considerava miraculosa per curar les febres palúdiques, segons comentaris de la gent d’aquella època. Per Sant Domènec, els monjos repartien a qui ho sol·licités. Per tal que l’aigua no es contaminés, s’acostumava a estrenar un càntir per anar-ne a buscar, per aquest motiu s’instaurà la fira dels càntirs. (*)

markets barcelona-1.jpg
markets barcelona-2.jpg

El projecte de reforma fou atorgat a l’ equip d’arquitectes d’ EMBT (Enric Miralles i Benedetta Tagliablue). L’element més emblemàtic és una acolorida coberta mosaic de ressonàncies Gaudinianes feta amb 325.000 peces i que vol reproduir els colors de les parades de fruita i verdura que antigament hi havia hagut a les places de la ciutat.

De l’antic edifici se’n conserva la façana porticada original, reconstruïda el 1988, i les parets laterals, mentre que la façana sud i la coberta són elements que s’han tornat a fer, conjugant la tradició amb la modernitat en un mateix edifici i fent servir materials tradicionals com la fusta, el metall i la ceràmica. (*)

barcelona market-4.jpg
markets barcelona-1-2.jpg
markets barcelona-2-2.jpg
barcelona market-5.jpg

Santa Caterina disposa d’una bona oferta gastronòmica dins el mercat i així manté la certesa de la cultura popular que assegura que sempre hi ha un bon lloc per menjar a un mercat.

barcelona market-9.jpg
barcelona market-17.jpg

Les arengades (o guàrdia civils, com es coneixien popularment) són sardines salades i assecades i són un producte que abans es trobava a cada cantonada i que ara difícilment es troba fora d’un mercat.

barcelona market-13.jpg
barcelona market-14.jpg
barcelona market-11.jpg
barcelona market-10.jpg
barcelona market-16.jpg
barcelona market-18.jpg

la pesca salada, i sobretot el bacallà, un dels elements presents a molts plats de la cuina catalana.

barcelona market-15.jpg
barcelona market-29.jpg
barcelona market-19.jpg
barcelona market-24.jpg

Alguns visitants encara s’extranyen de la venda d’ous a granel, sense empaquetar, com s’ha fet tota la vida als mercats.

barcelona market-20.jpg

El mercat disposa tambe d’una parada de venda de productes congelats a granel.

barcelona market-21.jpg
barcelona market-25.jpg

(*) text extret de la pàgina web del mercat de Santa Caterina.