MERCATS DE BARCELONA. LA BOQUERIA

FOTOGRAFIA DOCUMENTAL GASTRONÒMICA

barcelona market-54.jpg

El mercat de Sant Josep, popularment conegut com La Boqueria, és el mercat més cèntric i turístic de la ciutat de Barcelona. És un mercat municipal. A la ciutat de Barcelona, tots els mercats són municipals, això vol dir que l'administració, en aquest cas, l'Ajuntament de Barcelona, és la que s'esforça per millorar les infraestructures i serveis, actualitzar l'oferta comercial i incorporar polítiques de promoció comercial. Els mercats han tingut un paper fonamental com a agents cívics i de cohesió social a les ciutats de la Mediterrània i la ciutat de Barcelona ha posat molta energia per conservar-los i fer-los valorats pels ciutadans entre de la competència de supermercats i grans superfícies de grans marques alimentàries.

Està situat a Las Ramblas, l'artèria més turística de la ciutat, i s'estima que el visiten 78 milions de persones a l’any. I no és poca cosa!

barcelona market-56.jpg
barcelona market-57.jpg
barcelona market-32.jpg
barcelona market-31.jpg

Els mercats sempre han tingut fama de tenir bons llocs per menjar, bars i petits restaurants que, aprofitant la disponibilitat de tot tipus de productes frescos i de qualitat, han fet bons menjars tant per als treballadors i treballadores del mercat com per als visitants . Però ara a La Boqueria, de tanta oferta gastronòmica com hi ha, moltes de les persones que hi van ho fan només amb la intenció de menjar-hi.

barcelona market-34.jpg
barcelona market-35.jpg

Als països mediterranis és habitual comprar a granel productes com olives i conserves. Comprem bosses plenes d'olives i anem picant durant tot el dia, o quan fem vermut. Les famoses banderilles espanyoles també es venen a Boqueria, una combinació d'olives, adobats, i pebrots.

barcelona market-36.jpg
barcelona market-38.jpg
barcelona market-39.jpg

Aquest és un exemple del que està passant a La Boqueria: hi ha tanta afluència turística que s’obren aquest tipus de negocis de paelles i algunes tapes típiques de peix, és a dir, els plats més coneguts i reconeixibles. Però els pobres turistes no saben que aquests són els pitjors llocs on es pot menjar una paella a la ciutat de Barcelona. Tampoc saben que difícilment trobaran una veritable paella valenciana a Barcelona. Però aquest és un altre tema per a un altre capítol.

barcelona market-41.jpg

A Catalunya, el consum de bolets és molt comú, i es recullen principalment a la tardor. Formen part de molts dels plats de la cuina catalana i es consumeixen tan frescos com secs. És molt habitual que quan comenci el temps de bolets, i especialment els caps de setmana, les muntanyes s'omplin de caçadors de bolets llestos per omplir les cistelles més que ningú. I mai et diran el teu truc!

barcelona market-42.jpg
barcelona market-43.jpg
barcelona market-45.jpg
barcelona market-33.jpg
barcelona market-44.jpg
barcelona market-47.jpg
markets barcelona-1-4.jpg

La fruita és la reina de la Boqueria, sense cap mena de dubte, especialment en els llocs de l'entrada. Eren els turistes que, a poc a poc, demanaven un producte que no era habitual aquí. Fins llavors la fruita es venia a pes, i res més. Però va arribar un moment en que les parades de l’entrada (i molts altres establiments de Barcelona) es van omplir de fruita fresca tallada. I també van agrair-ho els barcelonins i la seva salut.

barcelona market-48.jpg
barcelona-market-53_orig.jpg

Una visita al mercat de la Boqueria i la Rambla també mereix una visita a la pastisseria Escribà, en un edifici modernista de 1902, que el 1986 va comprar la família pastissera Escribà. No es pot deixar de tastar el “cremadet”, una pasta de full faricda de crema i una mica caramelitzada per fora que és una veritable bogeria, com diem aquí "de traca i mocador". Sembla que es tractava d'una recepta d'una pastisseria de Pomar de Mallorca qui va transmetre la recepta a la pastisseria Escribà.

barcelona market-52.jpg
barcelona-market-49_orig.jpg
barcelona market-51.jpg

I ja que sóm a la zona, ens aturem al Mendizábal des del carrer Hospital per menjar un entrepà. És una referència al Raval. És un petit bar que fins fa poc tenia només una barra al carrer i una terrassa amb 8 taules. Molt freqüentat en tot moment, fan entrepans (atenció amb el menú d'aperitius vegetarians) i se serveixen begudes, aperitius i esmorzars. A partir d'ara hi ha taules a dins, de manera que ara no ens frena ni l'hivern.

barcelona market-40.jpg